Hotii, Politia si Cetatenii

By | November 27, 2012

De cateva zile incerc sa scriu articolul acesta. Am tot amanat sperand , ca pana la urma, politia isi va face treaba. Dar sa nu sarim direct la final. Sa incerc sa va povestesc cate ceva pentru a intelege situatia in ansamblu.

Se da o situatie nefericita: Un furt din locuinta. Se dubleaza ghinionul si se fura cam tot. Cum e si normal se face reclamatie la politie. Amprente, declaratii si tot tacamul. Trec cateva saptamani si nimeni nu prinde pe nimeni. Apoi intr-o seara , pe cand lenea mea era asa de mare incat am folosit telefonul sa inchid laptop-ul , ceva mi-a atras atentia. In teamviewer laptopul furat era conectat la internet. Da ! Laptopul avea instalat teamviewer-ul pentru ca eu ma ocupam de administrarea sistemului si nu aveam chef sa ma deplasez la locatie pentru orice problema minora.

Nu am stat mult pe ganduri si m-am ridicat din pat ducandu-ma la laptop si lansand o conexiune. Ma asteptam sa fiu dat afara imediat si programul sters. Dar spre surprinderea mea avem parte de un hot sau un nou proprietar foarte nepriceput, ca sa-i zicem elegant.  Cand am vazut despre ce este vorba imediat am preluat putin controlul si am luat ip-ul. Am mai apucat sa vad ca este din saptele unui router romtelecom cu user: admin si password: admin.

Dupa ce am facut toate astea, laptopul a fost oprit. (Banuiesc ca s-a speriat) A 2-a zi dimineata  am dat ip-ul politiei, impreuna cu locatia acestuia. Au pus cateva intrebari despre cum am obtinut informatia si mi-au cerut sa “urmaresc din umbra” orice activitate a infractorului. (mama cum am bagat-o pe asta) Zis si facut. Sperand ca se va loga pe facebook sau pe yahoo pentru a le putea oferi intr-un mod neoficial politiei mai multe detalii.Si asa am pierdut eu 8 ore uitandu-ma la filmulete pe youtube de la distanta…

In a 3-a zi de cand le dadusem ip-ul vorbesc cu un politist , iar acesta imi cere adresa  MAC a laptopului spunad ca fara aceasta nu poate incepe supravegherea. I-am explicat tipului de vre-o 2 ori ca degeaba le dau MAC-ul laptopului, pentru ca iesirea in Internet se face printr-un router iar acesta face NAT , pe romaneste nu poate asocia ip-ul cu MAC-ul laptopului.

Intre timp laptopul sta mai mereu conectat la internet. Cum nu sunt justitiar sa ma duc sa caut laptop-ul cu pricina de nebun, toata  povestioara noastra se termina aici, chiar daca nu ar fi prea greu sa-l gasesc pe individ.

Si acum sa vorbim si depsre hot sau cumparator. Cat de cretin sa fi sa nu formatezi un laptop dupa ce l-ai furat/ cumparat de la un hot. Politia romana chiar daca ii ajuti nu pot face prea multe. In cazul de fata am prin un politist care mai stia cate ceva dar s-a lovit de birocratie. El chiar daca doreste sa ajute si sa isi faca meseria , nu pre poate. Cand dai cu capul de un sistem zilnic , la un moment dat te saturi. Sincer sper ca acest politist sa nu se sature si sa continue in modul in care a facut-o pana acum.

Iar pentru ca in titlu suntem trecuti si noi, cetatenii, trebuie sa zic ceva si depsre ei. Protejati-va singuri si aveti grija de bunurile dumneavoastra. Este cel mai bine asa. Din nefericire noi suportam toate consecintele acestor legi prost gandite si aplicate.

Pana data viitoare, incuiati-va usa.

Share This:

One thought on “Hotii, Politia si Cetatenii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *