Raliul Brasovului 2012

By | March 16, 2012

Traditia spune ca, in Romania, Campionat National de Raliuri incepe la Brasov. Asa se intampla de mai bine de 40 de ani, adica din momentul in care in Romania s-a organizat primul Campionat National. Pana acum 5 ani, tot traditia spunea ca startul in Raliul Brasovului se da din Livada Postei, iar prima proba speciala este „Poiana”, in urcare. Din motive obiective (sistematizarea zonei), in ultimii cinci ani zona de start si proba de debut a iesit din peisaj. Indepartat din propria casa, Raliul Brasovului si-a pierdut ceva din identitate.
In anul de gratie 2012, dupa cinci ani, Raliul Brasovului, acum sub denumirea „TESS Rally”, se intoarce acasa. Startul raliului se va da din Livada Postei, iar prima speciala va fi celebra „Poiana”, in urcare. Astfel celebrele viraje „la cimitir” , „de la Turnul Alb”, „Belgianu’”, „acele de la Belvedere” revin pe harta raliului.
„Este foarte bine ca ne-a auzit rugile Cel de Sus. Asa trebuie sa inceapa un Raliu al Brasovului, cu Poiana pe urcare si cu startul din Livada Postei. Asa e traditia si mai frumos nu se putea”, a spus Dan Girtofan, cel mai titrat pilot brasovean in activitate.

Daca un lucru este bun, trebuie mers mai departe
Dar, asta nu este tot. In ultimii ani, la TESS Rally, bolizii au revenit in centrul orasului, pe traseul pe care in perioada interbelica se organiza „Marele Premiu al Brasovului” la automobilism. Incet, dar sigur, acest traseu stradal desenat pe cel mai important bulevard al orasului a devenit o traditie atat pentru participanti cat si pentru numerosul public care an de an gusta spectacolul. „Cum sa nu continuam un lucru care a prins asa de bine la public si la participanti?”, a intrebat Ganz Miklos, viceprimarul Brasovului cand organzizatorii i-au prezentat formatul raliului. Astfel, dupa ce echipajele vor „face” Poiana, se vor intoarce in centrul orasului pentru „Brasov Rally Show 2012„ „Nu vrem decat sa facem totul ca participantii sa se simta bine la TESS Rally, sa le punem la dispozitie un raliu atractiv, care sa aduca spectacol pe probele speciale, dar sa aiba si posibilitatea de a promova imaginea celor care ii sustin”, a spus Bela Stoica, presedintele Auto Blic, organizatorul TESS Rally 2012.

Lupta pentru victorie se va da pe „clasicele” probe din jurul Brasovului
Daca in prima zi echipajele vor avea posibilitatea sa isi etaleze in fata miilor de iubitori ai automobilismului bolizii, „pictati” cu imaginea celor ce ii sustin, adevarata lupta va fi in a doua zi a TESS Rally 2012, adica pe probele speciale unde fiecare sutime va conta. Astfel, dupa o „incalzire” pe traseul Rasnov – Predeal (Paraul Rece) si o urcare in Poiana Brasov pe „Valea Ceatatii”, vor urma probele „regina” ale cursei, si anume Babarunca si Cheia, speciale care sunt, dupa parerea pilotilor, cele mai frumoase probe pe asfalt din campionat.
Dupa acest regal, va mai fi o trecere pe Paraul Rece si apoi tot celebrul traseu care leaga Brasovul de statiunea Poiana Brasov – parcurs de aceasta data in coborare, va avea onoarea sa inchida spectacolul.
Va fi prin urmare, un raliu „la indigo” cum spun unii, dar pigmentat cu noutati de ultima ora. Un raliu asteaptat cu nerabdare in fiecare an, mai ales ca la Brasov se vor etala noile „bijuterii” pe patru roti, dar se va pune si capat zvonurilor ce preced startul sezonului. „Fiind prima etapa a campionatului toti ochii vor fi atintiti asupra noastra. Toti vor dori sa invete ce sa nu faca sau ce sa faca pentru etapele care vor urma. Va fi greu, dar trebuie sa raspundem pozitiv asteptarilor celor care vor fi la start, pe de o parte si a numerosilor spectatori, pe de alta”, a incheiat Bela Stoica.

TESS Rally 2012 – date tehnice
Suprafata: asfalt 100 %
Lungime totala: 303,45 km
Lungime probe speciale: 113,5 km (37,4%)

Vineri 30.Martie.2012
PS 1: Poiana Brasov – 10,4 km
PS 2 :Brasov Rally Show (superspeciala): 1,2 km

Sâmbătă 31.Martie.2012
PS 3: Paraul Rece 1: 14,5 km
PS 4: Rasnov – 8 km
PS 5: Babarunca – 28,1 km
PS 6: Cheia – 27,8 kmi
PS 7: Paraul Rece 2 – 14,5 km
PS 8: Poiana – 9 km

Text preluat de pe www.raliulbrasovului.ro

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *